Misschien heb je weleens gehoord van massagetherapie en vraag je je af of dit jou kan helpen bij een burn-out? Naast gesprekken met een coach of psycholoog is er een groot en divers aanbod. Dus wat voegt massage(therapie) daaraan toe?
In deze blog leg ik je uit hoe je met massagetherapie de signalen van je lichaam leert herkennen. En geef ik je inzicht hoe een massage bij burn-out kan bijdragen aan het herstel van je stress en burn-out klachten.
Inhoudsopgave
Klachten bij burn-out en stress
In ons huidige leven is werken vooral denken geworden. Dit wordt ook nog eens hooggewaardeerd en beloond. We denken na over van alles en nog wat. En bijna automatisch zijn we continue bezig oorzaken en verklaringen te zoeken bij gedachten, situaties en gevoelens. Onprettige emoties zijn minder welkom en duwen we het liefst ver weg. Intussen slaat ons lichaam al deze emoties onbewust wél op.
Burn-out kent zowel mentale klachten als fysieke klachten. In eerste instantie zullen de fysieke klachten, met name gespannen nek/schouder spieren, hoofdpijn en vermoeidheid je het meest opvallen en verstoren. Deze lichamelijke klachten en zware vermoeidheid hebben niet alleen een fysieke oorzaak.
Het signaal dat het lichaam geeft – pijn in de nek – is te voelen in het fysieke lichaam terwijl de oorzaak een emotionele ingang kan hebben; spanning in het lijf, stress op werk of privé, relationele problemen. En ook ziekte, verdriet, je niet gezien of gehoord voelen.
Je krijgt last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk opgebrand. Negeer je deze signalen langere tijd en duurt een periode van stress en (over)spanning langer dan 4-5 maanden dan kan een burn-out het gevolg zijn. Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem maar ook duidelijk te voelen en merken in je lichaam.
Symptomen van burnout
Ik heb een aantal psychische symptomen burn-out op een rijtje gezet. Herken je bij jezelf één of meerdere klachten?
De psychische signalen van een burn-out:
- geheugenproblemen
- besluiteloosheid
- onzekerheid
- laag zelfbeeld
- neerslachtig
- opgejaagd voelen
- veel piekeren
- rouw
- verslavend
- wantrouwend zijn
- angst- en paniekklachten
- cynisch reageren en afstand voelen tot je werk of gezin
- makkelijk huilen
- prikkelbaar: snel ergeren, boos worden of een kort lontje
- concentratieproblemen
Er ontstaat een overbelasting van het systeem. Burn-out klachten krijg je niet alleen door werkstress, maar ontstaan ook door spanningen in de privésfeer.Vaak is het de combinatie van die twee die je teveel wordt. Naast volwassenen ervaren ook veel jongeren en jongvolwassenen overspannenheid en de symptomen van burn-out.
De lichamelijke signalen van een burn-out:
- uitputting
- hoofdpijn
- spierpijn
- misselijkheid
- buikpijn
- hartkloppingen
- hyperventilatie
- hoge bloeddruk
- benauwdheid
- slapeloosheid
- vermoeidheid
- snel grieperig
Bron: Psyned.nl
Herken je in de symptomen van burn-out iets van jezelf en is jouw batterij ook leeg? Wil jij ervaren wat holistisch lichaamswerk fysiek, mentaal en emotioneel voor jou kan betekenen? Lees dan verder en maak vervolgens gerust een afspraak voor een kennismakingssessie met vrijblijvend intakegesprek.
Positieve effecten van een massage bij burn-out of stress gerelateerde klachten:
- Brengt het hoofd tot rust
- Verbetert de bloedcirculatie
- Zorgt voor soepele spieren en bindweefsel
- Vermindert het gevoel van stress
- Vermindering van vermoeidheidsklachten
- Slaap bevorderend
- Werkt ontspannend
- Reduceert piekergedachten
- Zorgt voor meer bewustzijn van je lichaam
- Heeft een positieve invloed op stemming en psyche.
- Verlaagt van adrenaline in het lichaam
- Bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam
Wat vertelt een lichamelijke klacht jou en hoe ga je ermee om?
Graag wil ik een ervaring met je delen welke ik laatst had in mijn praktijk:
De afspraak werd vijf minuten van tevoren geboekt via mijn website en het viel mij direct op dat mijn cliënt gejaagd was. Gespannen en onrustig. Tijdens de intake vertelde deze persoon me dat het sinds begin dit jaar niet zo lekker ging; er waren wat problemen thuis, overspannen van het werk en deze week het bericht van ziekte in de familie. Daar bovenop nu dus een zere nek en de daaruit voortkomende hoofdpijn. “Dit moest even gefikst worden.” Maar wát als je cliënt geen contact maakt met zijn emoties en dus ook niet zo nieuwsgierig is? Het nachtelijk piekeren, het goed zijn best doen, de jaloezie, alles kwam wel voorbij maar er was geen grip op de innerlijke binnenwereld van deze cliënt. Het probleem was totaal losgekoppeld van de oorzaak. Aan het eind van de massage van nek, hoofd en schouders liet ik deze persoon zich omdraaien en legde ik mijn handen stil op het hart van de cliënt. Een diepe zucht. Het contact maken met het hart nodigde uit om de paniek en angst van de afgelopen weken even helemaal te voelen en er niet voor weg te lopen. Er ontstond een inzicht: “ik ben bezig met mijn het hoofd boven water houden”. Een overlevingsstrategie die te maken kan hebben met controle en de angst om alles kwijt te raken. Het kleine jongetje was zo hard bezig met overleven en met zijn best doen dat hij helemaal vergeten was hoe belangrijk hij zelf is, nu in dit moment. Nu is het zo dat deze cliënt eenmalig voor een nek-schouder massage kwam maar ik voel mee met deze cliënt, hopelijk komt het niet uit op een burn-out of erger; op een scheiding en staat hij in de toekomst open voor een lichaamsgerichte therapie.
Waarom kiezen voor massage bij stress en burn-out?
Als je lijf zegt: ik kan niet meer.
Als de spanning op je werk of in de thuissituatie te lang aanhoudt en je weinig tot niet in staat bent om te ontspannen, dan kun je er behoorlijk wat fysieke en emotionele klachten van krijgen.
“Ik koos dus niet specifiek voor massagetherapie maar ik zocht iemand die mij kon helpen bij mijn burn-out klachten. Ik had lange tijd niet door dat de spieren in mijn benen, armen en buik zich constant aan het aanspannen waren, hierdoor ontstond spierpijn in mijn benen en had ik veel last van stijve nek en schouders. Het leek of mijn lichaam eindigde na mijn hoofd. Inmiddels voelt massagetherapie als mijn redding.“
Holistisch gezien staat het lichaam niet los van jouw mentaal-emotionele toestand. Lichaam, geest en ziel zijn als één geheel met elkaar verbonden. De basis van lichaamswerk en massagetherapie bestaat uit het creëren van balans tussen hart en brein. Succes van een therapie wordt vooral bepaald door de mate waarop je gevoelens en sensaties in het lichaam kunt ervaren en doorleven. De symptomen van stress verdwijnen niet omdat jij ze begrijpt. Je kunt makkelijk in je hoofd blijven zitten. Lichaamsgerichte therapie richt zich op het werkelijk ervaren. Zonder woorden kan massage van invloed zijn op je gemoedstoestand en versterkend werken op je weerbaarheid, zelfkennis en bewustzijn. Het is ook mogelijk dat je juist de weerstand tegenkomt.
Massagetherapie helpt…
- bij moeheid die niet meer weggaat
- bij klachten van verkrampte spieren
- bij hoge spierspanning of spierpijn
- bij huilbuien, stress of paniekaanvallen
- bij lusteloosheid en depressieve gevoelens
- bij gebrek aan levenslust en energie
- als je last hebt van negatieve overtuigingen
…..En om tot rust te komen als je altijd ‘aan’ staat
Massage bij burn-out zelf ervaren?
Wil je zelf ervaren hoe massagetherapie jou helpt bij je stress klachten? Maak dan een afspraak voor een sessie massagetherapie of een kennismakingssessie in mijn praktijk in Utrecht. daarbij zal ik je adviseren in een vervolgtraject.